Rólunk - Nagymegyeri Csigák Turista Klub

Nagymegyeri Csigák
Turista Klub
Tartalomhoz ugrás

Rólunk

Bemutatkozás

     Turisztikai klubunk 40 éve alakult, mint a helyi Dynamo sportszervezet egyik szakosztálya. Olyan emberek alapították, akik csaknem az összes szabadidőjüket a turisztikának szentelték. Štefan Mravúch és "jobb keze" id. Ollé Sándor számtalan eseményt szerveztek. Erre a tevékenységre az egész országban felfigyeltek. A 80-as években a szlovák televízió Gólok , Pontok, Másodpercek című sportműsorának műsorkezdő képsorába került Nagymegyer. A felvétel  a város felszabadulásának évfordulója tiszteletére rendezett futóversenyt örökítette meg. Ez a futóverseny volt klubunk alapítóinak első nagy szervezése, tűzkeresztsége.
 
 
      Az eltelt 40 év jót és rosszat is hozott. Számtalan túra és esemény valósult meg. Egy idő után az akkori tagok úgy érezték, hogy az egyesület nem működhet tovább hatékonyan, mint a sportszervezet egyik szakosztálya. 2003-ban polgári társulást alapítottak és nevet választottak. Létrejött a Nagymegyeri Csigák Turisztikai Klub, mely 16 év alatt Nagymegyer egyik legaktívabb, taglétszámát tekintve egyik legnagyobb társadalmi szervezetévé vált.
 
Szervezetünk tagja a Szlovák Turisztikai Klubok Szövetségének.
 
      Egyesületünk célja a turisztika támogatása és fejlesztése városunkban. Szervezett túrák segítségével minél több embert igyekszünk természetjárásra buzdítani. Turistautakat jelölünk  ki  és  karbantartjuk őket. Támogatjuk a turisztika összes formáját, így a gyalogtúrázást és kerékpározást valamint a víziturisztikát, sízést és a magashegyi túrázást. Nem zárkózunk el a turisztika legújabb formái elől sem, mint például a lovasturisztika és a  lakókocsis turizmus.

Nagymegyeri Csigák TKSzlovák Turista klubok Szövetsége  
             
        A szövetség 1990-ben alakult mint az előtte működő országos  turista egyesületek jogutódja. Több mint 20 000 tagja van, 550 helyi  egyesület működik. A turizmus különféle ágain kivül természetvédelemmel  és a természetben való táborozás segitésével is foglalkozik. Mint  társadalmi szervezet nem csak saját tagjai számára kinál  programokat. Turistautak kijelölésével segiti az idegenforgalom, a  természetvédelem, a sport fejlődését, a szabadidő hasznos eltöltését.
Szlovákia Szépségei (Krásy Slovenska) cimmel havilapot ad ki, mely 1921-ben jelent meg először.
   A helyi szervezetek s az országos vezetés közti kapcsolatot  37 regionális tanács biztositja. Ezek feladata az adott régió  turistaéletének irányitása.
A Szlovák Turista klubok Szövetsége számos nemzetközi  szervezetnek tagja: EWV (európaigyalogtúra federáció), IVV (nemzetközi  népsport federáció), NFI (természetbarátok federációja), FICC (kempingezés  és lakókocsis turizmus) . Együttműködik a környező országok turista szövetségeivel.
Created with WebSite X5
Vissza a tartalomhoz